Unitatea de măsură pentru rezistenţa electrică, în Sistemul Internaţional, este , numităohm (simbol Ω).
Electronii aflaţi în exces într−un capăt al filamentului, se resping reciproc şi sunt totodată atraşi de ionii pozitivi aflaţi în exces în celălalt capăt al filamentului.Sub acţiunea acestor forţe electrice, electronii sunt acceleraţi în interiorul filamentului, câştigând viteză. Dacă nu s−ar opune nimic mişcării accelerate a electronile, aceştia ar dobândi curând viteze enorme.
Masa unui electron este 9,1·10-31 kg. Cât este viteza dobândită de un electron, aflat iniţial în repaus, accelerat între două puncte între care tensiunea electrică este de un volt?
În filamentul metalic al becului, electronii nu se pot mişca liber - aceştia vor ciocni frecvent ionii metalului, pierzând de fiecare dată viteza dobândită în scurtele perioade de accelerare dintre ciocniri.Situaţia este asemănătoare cu cea a particulelor mici de praf aflate în atmosferă. Chiar dacă atracţia gravitaţională din partea Pământului accelerează aceste particule în jos, datorită ciocnirilor frecvente cu moleculele aerului, viteza medie de cădere a particulelor devine constantă şi foarte mică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu