luni, 10 iunie 2013

Curiozitati din lumea fizicii

  • Viteza de propagare a durerii în corpul uman este de: 110 m/s.

  • Un singur nor de mărime mijlocie, poate atinge 300 000 de t.

  • Prima locomotivă cu aburi a atins viteza de 8 km/h . Trenurile moderne călătoresc cu 500 km/h sau chiar 900 km/h .

  •   Rachetele pot călători cu 40 000 km/h. Aceasta este viteza necesară pentru a scăpa de gravitația terestră și a pătrunde în spațiu. O viteză constantă de 29 000 km/h păstrează racheta pe orbita. Rachetele moderne se folosesc pentru lansarea sondelor si a sateliților spațiali. Racheta este proiectată in spațiu de către trei trepte care ard și se desprind una după alta.

  •   Nu există aer în spațiul cosmic. Pe măsura ce Pământul rămâne in urma ta, stratul de aer din ce in ce mai subțire. În momentul in care ajungi in spațiul cosmic la o înălțime de 400 km aerul a dispărut cu totul. Spațiul cosmic e un vid. Fragmentele zburătoare pot sa ucidă un astronaut neprotejat dacă până atunci a scăpat de căldura excesiva, frig sau radiații. Este primejdios sa fii acolo sus!

  •   Poți sări mai sus pe Lună. Când se află pe Lună, astronauții pot să alerge și să sară cu mult mai departe decât pe Pământ. Acest lucru se întâmplă pentru că gravitația este cu mult mai slabă. Când te afli pe Lună, greutatea ta este de șase ori mai mică decât greutatea ta de pe Pământ.

  •   În 1910 fizicianul francez George Claude inventează lumina de neon.
  • De ce este Pamântul magnetizat? Care este originea câmpului magnetic terestru?

    Nimeni nu stie cu precizie raspunsul la aceasta întrebare. Exista doar ipoteze. Unii oameni de stiinta considera ca miezul lichid al planetei, care are în componenta metale precum fierul si nichelul, da nastere câmpului magnetic datorita dispunerii si miscarii sarcinilor electrice din compozitia atomilor acestor elemente chimice. Efectul este cunoscut sub numele de efect de dinam si s-ar produce datorita miscarii în convectie a sarcinilor electrice prezente în structura nucleului exterior al Pamântului. Aceasta teorie a dinamului încearca sa descrie procesele prin care un fluid bun conductor din punct de vedere electric aflat în miscare de rotatie si de convectie poate genera si întretine un asemenea câmp magnetic.

        Rotatia Pamântului în jurul axei sale joaca un rol foarte important  în generarea si întretinerea câmpului magnetic terestru. Sonda spatiala Mariner 2 nu a putut detecta un câmp magnetic similar celui terestru în cazul planetei Venus, desi observatiile astronomice indica faptul ca Venus are o structura geologica similara planetei albastre. "Vinovatul" pare a fi perioada foarte mare de rotatie a lui Venus în jurul propriei axe, egala cu 243 de zile terestre. Miscarea de rotatie a lui Venus în jurul axei sale este prea lenta pentru a produce efectul de dinam, considera multi specialisti în domeniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu